Palaa selaukseen

Helli-aihehaku 2: Hakujen tekeminen

Kategoria: Aineistojen käyttö, Helli-hakuohjeet, Tiedonhaku

Helli-aihehaulla voit hakea samanaikaisesti useasta tietokannasta kuten Medline, Academic Search Index, Biomedical Index, ClinicalTrials, Eric sekä Cinahl, jos se on tilattu organisaatioosi. Myös koti- ja pohjoismaisia julkaisuportaaleja on lisätty indeksiin.

Oman organisaatiosi linkin Helli-aihehakuun löydät Helli-aihehaku-sivulta.

Aihehaun oletushaku on perushaku. Edistynyt haku löytyy perushaun hakukentän yläpuolelta oikeassa reunassa olevasta Tarkennettu haku -painikkeesta, jota näpäyttämällä aukeaa uusi hakusivu.

Jos olet valinnut perushaussa rajauksia tai suodattimia, ne ovat voimassa myös edistyneessä haussa, kunnes valitset Uusi haku -linkin tai poistat ne suodatinvalikon kautta.

  1. Kirjoita yksinkertainen hakulause hakukenttään, suosituskieli on englanti. Jonkin verran aineistoa voi löytyä myös muilla hakukielillä, kuten suomeksi.
  2. Voit rajata hakuasi hakukentän alla näkyvillä rajauksilla, esimerkiksi viimeisen 12 kk aikana julkaistuihin aineistoihin.
  3. Näpäytä lopuksi suurennuslasikuvaketta tai Enteriä.
  4. Jos organisaatiosi aineistoista löytyy hakuasi vastaava nimeke, tieto siitä tulee tuloslistan ylimmäiseksi.
  5. Tuloslistasta voit katsella yksittäisen aineiston tietoja näpäyttämällä sen otsikkoa tai viitteen alapuolella olevaa Näytä tiedot -tekstiä.
  6. Pääsyvaihtoehdot-painiketta näpäyttämällä saat esiin kokotekstilinkit tai linkin organisaatiosi kaukopalvelulomakkeeseen, jos sellainen on käytettävissä.
  7. Lisää samankaltaisia -painikkeesta pääset selaamaan samankaltaisten aineistojen tiivistelmiä.

Katso ohjeet hakutuloksen rajaamiseksi Hakutuloksen järjestäminen ja rajaaminen -ohjeesta. Hakurajaukset pysyvät voimassa, kunnes valitset Uusi haku -linkin tai poistat ne suodatinvalikon kautta.

  • Edistyneessä haussa hakulauseen voi kirjoittaa suoraan ylimpään hakukenttään.
  • Haussa voi halutessaan käyttää Boolen operaattoreita (AND, OR, NOT).
  • Haun voi myös rakentaa useampaan hakukenttään seuraavasti:
      1. Kirjoita hakusana tai kaikki samaa asiaa tarkoittavat hakusanat samaan hakukenttään. Lisää vaihtoehtoisten hakusanojen väliin OR.
      2. Hakukentän oikealta puolelta voit kohdistaa haun voit koskemaan esimerkiksi avainsanoja, otsikkoa tai tekijää. Oletuksena on kaikki kentät.
      3. Saat lisättyä hakukenttiä alimman hakukentän alapuolella olevasta ”Lisää kenttiä” -painikkeesta. Lisättävän kentän Boolen operaattori on automaattisesti AND.
      4. Hakukentän perässä olevasta x-merkistä voit poistaa hakusanan.
      5. Hakukenttien alapuolelta löydät samoja suodattimia kuin perushaussa.
      6. Alaruudun Hakuasetukset-välilehdeltä voit määritellä hakutavan tarkkuuden.
        • Hakutavat:
          • Läheisyys: Hakee lähekkäin olevia sanoja. Voit tehdä tarkemman läheisyyshaun ylimpään hakulaatikkoon lisäämällä hakusanojen väliin N ja numero. Esimerkiksi N5 hakusanojen välissä tarkoittaa, että hakusanojen välissä on enintään 5 sanaa, missä tahansa järjestyksessä. Viite tulee hakutulokseen vain, jos kaikki haetut sanat löytyvät samasta kentästä, kuten otsikko, aihe tai abstrakti.
          • Etsi kaikki omat hakusanat: Lisää automaattisesti AND-operaattorin hakusanojen väliin. Tämä on oletuksena.
          • Etsi mikä tahansa hakusana: Lisää automaattisesti OR-operaattorin hakusanojen väliin.
          • SmartText-haku: Voit kopioida ja liittää hakukenttään pidempiä tekstejä, esimerkiksi kappaleen tai sivun. SmartText-hakutekniikka poimii syötetystä tekstistä tärkeimmät hakusanat perustuen niiden yleisyyteen (TF) ja esiintymistiheyteen (IDF) ja luo sitten hakulauseen hakua varten.
        • Laajentimet:
          • Käytä yhteenkuuluvia sanoja: Valitse tämä vaihtoehto, jos haluat laajentaa tuloksia sisältämään hakusanojen synonyymit ja monikkomuodot.
          • Hae myös artikkelien tekstistä: Valitse tämä vaihtoehto, jos haluat etsiä avainsanojasi artikkelien teksteistä, tiivistelmistä ja viitetiedoista. Tarkista, että hakulaatikon perässä on valittuna ”Kaikki kentät”.
          • Käytä vastaavia aiheita: Valitse tämä vaihtoehto, jos haluat hakujärjestelmän lisäävän oman sanastonsa termejä hakuusi. Tämä on oletuksena.
      7. Näpäytä lopuksi Hae-painiketta.

Katso ohjeet hakutuloksen rajaamiseksi Hakutuloksen järjestäminen ja rajaaminen -ohjeesta. Hakurajaukset pysyvät voimassa, kunnes valitset Uusi haku -linkin tai poistat ne suodatinvalikon kautta.