Tutkimus 1: Perustietoa tutkimuksesta
Tutkijalle tai opinnäytetyön tekijälle
Tältä sivustolta löydät linkkejä ja apuvälineitä tutkimuksen tekemiseen, arviointiin ja kirjoittamiseen.
Muistathan selvittää ennen tutkimuksen aloittamista oman organisaatiosi tai tutkimusorganisaatiosi käytänteet, kuten tutkimuslupa-asiat.
- Hyvä tieteellinen käytäntö (Tutkimuseettinen neuvottelukunta)
- Lääketieteellinen tutkimustoiminta
Lääkärin etiikka, 7. painos, Suomen Lääkäriliitto, 2013. Suomen Lääkäriliiton eettisen neuvottelukunnan kannanotto. - Kopiosto
- Kopiraittila
- Operight
- Tekijänoikeus
Oppaat
- Cochrane Handbook for Systematic Reviews of Interventions
- HTA-opas
Opas kertoo, miten terveydenhuollon menetelmien arviointi käytännössä tehdään, aihevalinnasta arviointitiedon vaikutusten mittaamiseen. - Kvantitatiivisen tutkimuksen verkkokäsikirja
- Laadullisen tutkimuksen verkkokäsikirja
- Systematic Reviews: CRD’s guidance for undertaking systematic reviews in health care
Yorkin yliopistossa Englannissa toimivan Centre for Reviews and Disseminationin suosittu opas systemaattisten katsausten laadintaan
Verkkokurssit
- Elsevier Research Academy
Verkkokursseja tutkimuksen tekemisestä. Vapaasti käytettävissä. - Karger Campus
Verkkokurssi tutkimuksen kirjoittamisesta ja julkaisemisesta
Aineistonhallinnan tarkoituksena on säilyttää tutkimusaineistot (data) ja niitä kuvaileva tieto (metatieto, metadata) käyttökuntoisena ja ja luotettavana sekä varmistaa tietosuoja ja tietoturva koko aineiston elinkaaren ajan.
Orcid on kansainvälinen pysyvä digitaalinen tunniste, jolla tutkija ja hänen työnsä voidaan yksilöidä. Lisätietoja tunnisteesta löydät esimerkiksi tutkijatunniste.fi -sivustolta.
Systemaattiset katsaukset ovat aikaa vieviä, joten niiden eri työvaiheisiin on kehitetty useita työkaluja. Kun tarvitset välineitä esimerkiksi tutkimussuunnitelman tekoon, mukaan otettavien tutkimusten valintaan tai dataekstraktioon, tutustu Systematic Review Toolboxiin. Osa työkaluista on ilmaisia, osa maksullisia. Toolboxia ylläpitää Dr Chris Marshall Newcastlen yliopistosta.
Oulun yliopiston kirjasto on koonnut oppaita ja kirjallisuuttasystemaattisen kirjallisuuskatsauksen ja tiedonhaun tekemiseen: