Helli-aihehaku 2: Hakujen tekeminen
Helli-aihehaulla voit hakea samanaikaisesti useasta tietokannasta kuten Medline, Academic Search Index, Biomedical Index, ClinicalTrials, Eric sekä Cinahl, jos se on tilattu organisaatioosi. Myös koti- ja pohjoismaisia julkaisuportaaleja on lisätty indeksiin.
Oman organisaatiosi linkin Helli-aihehakuun löydät Helli-aihehaku-sivulta.
Aihehaun oletushaku on perushaku. Edistynyt haku löytyy perushaun hakukentän yläpuolelta oikeassa reunassa olevasta Tarkennettu haku -painikkeesta, jota näpäyttämällä aukeaa uusi hakusivu.
Jos olet valinnut perushaussa rajauksia tai suodattimia, ne ovat voimassa myös edistyneessä haussa, kunnes valitset Uusi haku -linkin tai poistat ne suodatinvalikon kautta.
- Kirjoita yksinkertainen hakulause hakukenttään, suosituskieli on englanti. Jonkin verran aineistoa voi löytyä myös muilla hakukielillä, kuten suomeksi. Suomeksi haettaessa kannattaa ottaa huomioon sanojen taipuminen. Hakusana kannattaa katkaista katkaisumerkillä *, esim. terveydenhoi*, jolloin hakutuloksiin tulee ’terveydenhoito’ ja ’terveydenhoidon’ eikä vain tulokset, joissa on tismalleen annettu hakusana.
- Voit rajata hakuasi hakukentän alla näkyvillä rajauksilla, esimerkiksi viimeisen 12 kk aikana julkaistuihin aineistoihin.
- Näpäytä lopuksi suurennuslasikuvaketta tai Enteriä.
- Jos organisaatiosi aineistoista löytyy hakuasi vastaava nimeke, tieto siitä tulee tuloslistan ylimmäiseksi.
- Tuloslistasta voit katsella yksittäisen aineiston tietoja näpäyttämällä sen otsikkoa tai viitteen alapuolella olevaa Näytä tiedot -tekstiä.
- Pääsyvaihtoehdot-painiketta näpäyttämällä saat esiin kokotekstilinkit tai linkin organisaatiosi kaukopalvelulomakkeeseen, jos sellainen on käytettävissä.
- Lisää samankaltaisia -painikkeesta pääset selaamaan samankaltaisten aineistojen tiivistelmiä.
Katso ohjeet hakutuloksen rajaamiseksi Hakutuloksen järjestäminen ja rajaaminen -ohjeesta. Hakurajaukset pysyvät voimassa, kunnes valitset Uusi haku -linkin tai poistat ne suodatinvalikon kautta.
- Edistyneessä haussa hakulauseen voi kirjoittaa suoraan ylimpään hakukenttään.
- Haussa voi halutessaan käyttää Boolen operaattoreita (AND, OR, NOT).
- Haun voi myös rakentaa useampaan hakukenttään seuraavasti:
-
-
- Kirjoita hakusana tai kaikki samaa asiaa tarkoittavat hakusanat samaan hakukenttään. Lisää vaihtoehtoisten hakusanojen väliin OR.
- Hakukentän oikealta puolelta voit kohdistaa haun voit koskemaan esimerkiksi avainsanoja, otsikkoa tai tekijää. Oletuksena on kaikki kentät.
- Saat lisättyä hakukenttiä alimman hakukentän alapuolella olevasta ”Lisää kenttiä” -painikkeesta. Lisättävän kentän Boolen operaattori on automaattisesti AND.
- Hakukentän perässä olevasta x-merkistä voit poistaa hakusanan.
- Hakukenttien alapuolelta löydät samoja suodattimia kuin perushaussa.
- Alaruudun Hakuasetukset-välilehdeltä voit määritellä hakutavan tarkkuuden.
- Hakutavat:
- Läheisyys: Hakee lähekkäin olevia sanoja. Voit tehdä tarkemman läheisyyshaun ylimpään hakulaatikkoon lisäämällä hakusanojen väliin N ja numero. Esimerkiksi N5 hakusanojen välissä tarkoittaa, että hakusanojen välissä on enintään 5 sanaa, missä tahansa järjestyksessä. Viite tulee hakutulokseen vain, jos kaikki haetut sanat löytyvät samasta kentästä, kuten otsikko, aihe tai abstrakti.
- Etsi kaikki omat hakusanat: Lisää automaattisesti AND-operaattorin hakusanojen väliin. Tämä on oletuksena.
- Etsi mikä tahansa hakusana: Lisää automaattisesti OR-operaattorin hakusanojen väliin.
- SmartText-haku: Voit kopioida ja liittää hakukenttään pidempiä tekstejä, esimerkiksi kappaleen tai sivun. SmartText-hakutekniikka poimii syötetystä tekstistä tärkeimmät hakusanat perustuen niiden yleisyyteen (TF) ja esiintymistiheyteen (IDF) ja luo sitten hakulauseen hakua varten.
- Laajentimet:
- Käytä yhteenkuuluvia sanoja: Valitse tämä vaihtoehto, jos haluat laajentaa tuloksia sisältämään hakusanojen synonyymit ja monikkomuodot.
- Hae myös artikkelien tekstistä: Valitse tämä vaihtoehto, jos haluat etsiä avainsanojasi artikkelien teksteistä, tiivistelmistä ja viitetiedoista. Tarkista, että hakulaatikon perässä on valittuna ”Kaikki kentät”.
- Käytä vastaavia aiheita: Valitse tämä vaihtoehto, jos haluat hakujärjestelmän lisäävän oman sanastonsa termejä hakuusi. Tämä on oletuksena.
- Hakutavat:
- Näpäytä lopuksi Hae-painiketta.
-
Katso ohjeet hakutuloksen rajaamiseksi Hakutuloksen järjestäminen ja rajaaminen -ohjeesta. Hakurajaukset pysyvät voimassa, kunnes valitset Uusi haku -linkin tai poistat ne suodatinvalikon kautta.
PICOT-haku auttaa muotoilemaan kliinisen tutkimuskysymyksen ja hakustrategian ennen haun aloittamista. Se tarjoaa valmiit hakukentät, joihin täytetään erilliset PICOT-elementit.
PICOT-malli jäsentää hakulauseen viiteen osaan:
- tutkittava väestö tai ongelma
- interventio (tai hoitomuoto)
- vertailu muuhun interventioon
- odotettu tulos
- aika tai tyyppi
Näin käytät PICOT-toimintoa
- Avaa Helli-aihehaku.
- Klikkaa PICOT-painiketta hakukentän yläpuolella.
- Syötä aukeavaan hakuikkunaan omat hakusanat kuhunkin kenttään.
- Muodosta hakulause painamalla Lisää hakuun -painiketta.
- Paina lopuksi vielä Hae-painiketta suorittaaksesi haun.
Englanninkielisen ohjeen löydät täältä.