Tiedonhaku 5: Tekoäly tiedonhaussa
Tekoälyä käytetään laajasti tietokoneohjelmissa, mutta puhekielessä tekoälyllä tarkoitetaan yleensä generoituja kielimalleja, jotka koulutetaan laskemaan isoista tekstiaineistoista sanojen todennäköistä esiintymistä yhdessä. Tekoälytyökalut toimivat tyypillisesti parhaiten englanniksi, ja osa käytettävissä olevista tekoälysovelluksista on maksullisia.
Keskustelevat tekoälysovellukset kuten ChatGPT, Microsoftin Copilot ja Googlen Gemini voivat tarjota hakusanoja tiedonhaun alkuvaiheessa ja olla hyödyllisiä erityisesti, kun tiedontarve ei ole vielä täysin hahmottunut. Vaikka ne osaavat vastata kysymyksiin, niiden tuottama tieto voi olla epätarkkaa tai virheellistä.
Muita suosittuja tekoälysovelluksia:
- Elicit auttaa tutkimuksiin tutustumista tiivistämällä artikkeleita ja poimimalla niistä tietoja.
- Keenious on työkalu, joka etsii artikkelin tai muun kirjoitetun tekstin perusteella samankaltaisia ja aiheeseen liittyviä tutkimuksia.
- Research Rabbit tarjoaa tavan tutkia tutkimuskenttää visuaalisilla näkymillä ja henkilökohtaisilla suosituksilla.
- Semantic Scholar auttaa tutkijoita pysymään ajan tasalla ja löytämään yhteyksiä eri tutkimusten välillä.
Tekoälyä käytettäessä tulee olla erityisen tarkka lähteiden luotettavuuden arvioinnissa. On myös tärkeää huomioida tietoturvallisuus: älä syötä palveluihin henkilötietoja tai muita salassa pidettäviä tietoja.
Tarkistathan lisensoitujen aineistojen käyttöehdot, ennen kuin syötät niitä tekoälytyökaluun. Tämä on sallittua vain, jos aineiston käyttöehdoissa on annettu siihen lupa.
Tietoa tekoälyn käytöstä tiedonhaussa ja opiskelussa löydät alla olevista oppaista:
Tiedonhaun opas: Tiedonhaku ja tekoäly – Tampereen yliopiston kirjasto