Helli-ämnessökning 1: Utforska sökgränssnittet
Med Helli-ämnessökning kan du söka i flera databaser samtidigt, som till exempel i Medline, Academic Search Index, Biomedical Index, ClinicalTrials, Eric och Cinahl, om din organisation har beställt dem. Indexet har dessutom kompletterats med finländska och nordiska publikationsportaler.
- Klicka på Gå till Helli ämnessökning på Hellis förstasida eller gå till sidan Helli-ämnessökning.
- Välj din organisation.
- Du kommer till Helli-ämnessökningen.
- Läs mer om sökning i anvisningarna Grundläggande sökning och Avancerad sökning.
Om du använder en egen enhet eller är anställd vid Norra Savolax välfärdsområde ska du klicka på ”Välkommen, gäst. Logga in på din institution för att få full tillgång till bibliotekets resurser.”
- Inloggningssidan öppnas.
- Logga in med dina OpenAthens-uppgifter. Mer information om dina OpenAthens-uppgifter finns på Fjärråtkomst-sidan.
Denna instruktion har upprättats för den svenska webbplatsen. Om webbplatsens språk inte automatiskt är svenska kan du ändra det genom att följa dessa steg:
- Gå till Helli-ämnesökning.
- Högst upp till höger väljer du länken MyEBSCO.
- Klicka på ”Mina inställningar” bredvid kugghjulsikonen.
- Språkmenyn finns i rullgardinsmenyn på sidan som öppnas.
- Välj det önskade språket och klicka sedan på knappen Spara.
Grundläggande sökning
Standardsökningen för ämnessökningar är Grundläggande sökning. I sökrutan anger du sökord som beskriver ditt ämne. Du kan även använda booleska operatorer. Detaljerade anvisningar om hur du gör sökningar hittar du i instruktionerna för Grundläggande sökning.
Avancerad sökning
Den avancerade sökningen hittar du genom att klicka på knappen Avancerad till höger under sökfältet för grundläggande sökning, varvid en ny söksida öppnas. Detaljerade anvisningar om hur du gör sökningar hittar du i instruktionerna för Avancerad sökning.
Begränsa sökresultatet
Sökresultaten kan sorteras efter relevans eller datum. Det finns flera avgränsningsalternativ. Mer detaljerade anvisningar finns i Begränsa sökresultat-instruktionerna.
Referenshantering
Citera-verktyget gör det enkelt att kopiera referensdata enligt de vanligaste referensstilarna och klistra in dem i dokumentets litteraturförteckning. Du kan också exportera referensinformation till ditt referenshanteringsverktyg. Mer detaljerade anvisningar finns i Referenshantering-instruktionerna.
Min översikt
På sidan kan du till exempel se dina senaste projekt (mappar), bokmärkta objekt och referenser som du har öppnat.
Projekt
Projekten är mappar där du kan lagra sparade sökningar och referenser. På sidan kan du se alla projekt som du har skapat och skapa nya projekt. För att aktivera den här funktionen behöver du ett MyEBSCO-konto. Mer detaljerade anvisningar finns i MyEBSCO-instruktionerna.
Sparade
På sidan kan du se dina sparade referenser och sökningar. I den här vyn kan du också radera dem från listan eller lägga till dem i olika projekt. För att aktivera den här funktionen behöver du ett MyEBSCO-konto. Mer detaljerade anvisningar finns i MyEBSCO-instruktionerna.
Senaste aktiviteten
Här kan du bläddra i din sökhistorik och dina sökningsbevakningar. Klicka på ett sökord för att göra sökningen igen. För att spara dina sökningar och göra sökbevakningar behöver du ett MyEBSCO-konto. För mer detaljerade instruktioner, se instruktionerna om Sökbevakningar och tjänster för tidskrifters innehållsförteckningar och MyEBSCO-konton.
Viewed Records
På sidan ser du en lista över referenser som du har tittat på. Klicka på titeln för att läsa artikeln eller e-boken. För att spara lästa referenser behöver du ett MyEBSCO-konto. Mer detaljerade anvisningar finns i MyEBSCO-instruktionerna.
Bevakningar
På sidan kan du se dina prenumerationer på innehållsförteckningar. För att aktivera den här funktionen behöver du ett MyEBSCO-konto. För mer detaljerade instruktioner, se instruktionerna om Sökbevakningar och tjänster för tidskrifters innehållsförteckningar och MyEBSCO-konton.
Ny sökning
Klicka här för att göra en ny sökning.
Publicationer
Länken tar dig till Helli-publikationssökningen. Mer detaljerade instruktioner hittar du i instruktionerna för Helli-publikationssökningen.
Konceptkarta
Med hjälp av funktionen kan användaren:
- utforska relaterade begrepp och hitta sökord
- skapa sökfraser med hjälp av artificiell intelligens
- öka sökresultatens relevans och noggrannhet.
För mer detaljerade instruktioner, se instruktionerna för Begreppskartan.
Nyckeldatabaser
Sidan innehåller länkar till viktiga databaser som används i din organisation.