Tillbaka

Sökhistoriet -Helli-ämnessökning 2: Sökning

Kategori: Helli-sökanvisningar, Informationssökning, Materialanvändning

Med Helli-ämnessökning kan du söka i flera databaser samtidigt, som till exempel i Medline, Academic Search Index, Biomedical Index, ClinicalTrials, Eric och Cinahl, om din organisation har beställt dem. Indexet har dessutom kompletterats med finländska och nordiska publikationsportaler.

Länken till din organisations Helli-ämnessökning hittar du på sidan för Helli-ämnessökning.

Standardsökningen för ämnessökningar är Grundläggande sökning. Den avancerade sökningen hittar du genom att klicka på knappen Avancerad sökning till höger under sökfältet för grundläggande sökning, varvid en ny söksida öppnas.

Om du har valt begräsningar eller filter i den grundläggande sökningen kommer de att gälla även i den avancerade sökningen tills du väljer länken Ny sökning eller tar bort dem via filtermenyn.

  1. Ange en enkel sökfras i sökrutan. Det rekommenderade språket är engelska. En del material kan också finnas på andra språk, till exempel svenska eller finska.
  2. Du kan begränsa din sökning med hjälp av de begränsningar som visas under sökrutan, till exempel till material som publicerats under de senaste 12 månaderna.
  3. Klicka slutligen på förstoringsglaset eller Enter.
  4. Om din organisations material innehåller en titel som matchar din sökning kommer informationen att visas högst upp i resultatlistan.
  5. Visa detaljer om ett enskilt objekt genom att klicka på dess titel i resultatlistan eller på Visa detaljer-texten under referensen.
  6. Klicka på Åtkomstalternativ för att visa fulltextlänkar eller en länk till din organisations fjärrlåneformulär, om ett sådant finns tillgängligt.
  7. Med Mer som detta-knappen kan du bläddra bland sammanfattningar av liknande material.

Anvisningar om hur du begränsar sökresultatet finns i Begränsa och sortera sökresultat. Sökbegränsningarna gäller tills du klickar på Ny sökning eller tar bort dem via filtermenyn.

  • När du gör en avancerad sökning kan du skriva in din sökfras direkt i det översta sökfältet.
  • Om du vill kan du använda booleska operatorer (AND, OR, NOT).
  • Du kan också göra en sökning som använder flera sökfält på följande sätt:
      1. Skriv ett sökord eller alla sökord som betyder samma sak i samma sökfält. Lägg till OR mellan de alternativa sökorden.
      2. Till höger om sökfältet kan du rikta in din sökningen på till exempel nyckelord, titel eller författare. Standardvalet är Alla fält.
      3. Du kan lägga till sökfält genom att klicka på knappen ”Lägg till fält” under det nedre sökfältet. Den booleska operatorn för fältet du lade till är automatiskt AND.
      4. Ta bort ett sökord genom att klicka på krysset efter sökfältet.
      5. Under sökfälten hittar du samma filtren som i den grundläggande sökningen.
      6. På fliken Sökalternativ i den nedre rutan kan du ange hur exakt sökmetoden ska vara.
        • Sökmetoder:
          • Närliggande: Söker efter ord som ligger nära varandra. Du kan göra en mer detaljerad sökning baserat på ordens närhet i den övre sökrutan genom att skriva in N och ett nummer mellan sökorden. Till exempel betyder N5 mellan sökorden att det inte finns fler än 5 ord mellan sökorden, i vilken ordning som helst. En referens visas bara i sökresultatet om alla ord som sökts efter finns i samma fält, till exempel titel, ämne eller abstrakt.
          • Hitta alla mina söktermer: Lägger automatiskt till operatorn AND mellan söktermerna. Detta är standardinställningen.
          • Hitta några av mina söktermer: Lägger automatiskt till operatorn OR mellan söktermerna.
          • SmartText-sökning: Du kan kopiera och klistra in längre text i sökfältet, till exempel ett stycke eller en sida. SmartText-söktekniken extraherar de viktigaste söktermerna från den inmatade texten baserat på termfrekvens (TF) och invers dokumentfrekvens (IDF) och genererar sedan en sökfras för sökning.
        • Utökning:
          • Sök med relaterade ord: Välj det här alternativet om du vill utöka resultaten så att de innehåller synonymer och sökordens pluralformer.
          • Sök även inom fulltextformatet i artiklarna: Välj det här alternativet om du vill söka efter dina nyckelord i artiklarnas brödtext, sammanfattningar och referenser. Kontrollera att ”Alla fält” är markerat i slutet av sökrutan.
          • Sök med likvärdiga ämnesord: Välj det här alternativet om du vill att söksystemet ska lägga till termer från sin egen ordlista i din sökning. Detta är standardinställningen.
      7. Tryck slutligen på Sök-knappen.

Anvisningar om hur du begränsar sökresultatet finns i Begränsa och sortera sökresultat. Sökbegränsningarna gäller tills du klickar på Ny sökning eller tar bort dem via filtermenyn.

Användning av sökhistorik

När du har gjort flera sökningar i Helli-ämnesökningen eller i Ebsco-databaser (Cinahl, Medline, Eric) eller om du vill göra en systematisk informationssökning med hjälp av sökhistorik, kan du kombinera sökningar under fliken “Sökhistorik” i avsnittet “Senaste aktiviteter” på “Min översikt”.

En visuell, engelskspråkig guide hittar du här.

Observera:

  • Kombinerade sökningar kan sparas permanent under fliken “Sökningar” i avsnittet “Sparade” på “Min översikt” eller läggas till i projekt.
  • De filter som användes i de ursprungliga sökningarna sparas inte i den kombinerade sökningen, de måste ställas om efter sammanslagningen.
  • För kombinerade sökfraser kan du inte skapa ett bevakningsmeddelande.
  1. Om du vill kombinera redan gjorda sökningar, gå till punkt 4 i guiden.
  2. Gör sökningar under “Avancerad sökning” om du vill begränsa sökorden till ett specifikt fält, t.ex. abstrakt och/eller titel.
  3. Sök med sökorden ett i taget eller ord från samma begreppskategori samtidigt genom att kombinera dem med OR-operatorn.
  4. Gå till fliken “Sökhistorik” i avsnittet “Senaste aktiviteter” på “Min översikt”.
  5. Kontrollera sökorden eller -fraserna. Om du ser några fel eller vill ändra sökningen, kan du redigera den genom att klicka på länken “Redigera detaljer” via “Verktygs”-ikonen med tre punkter till höger.
  6. Välj sökorden eller -fraserna genom att markera rutan framför sökningen. Ovanför sökningarna, före texten “Antal sökningar”, kommer en ikon för “Kombinera sökning” att visas. Klicka på den för att välja en Boolesk operator.
  7. De valda sökningarna visas i sökfältet. För att genomföra sökningen, klicka på förstoringsglasikonen längst ut på sökfältet.
  8. Om du kombinerar sökord eller -fraser från sökhistoriken med ELLER-operatorn, se till att ordna sökningarna inom parentes, t.ex. (S1 ELLER S2 ELLER S3).
  9. Kombinera slutligen de olika delarna av sökningen med OCH-operatorn.
  • När du kombinerar sökningar, observera att den senaste sökningen stannar i sökfältet. Rensa sökfältet vid behov genom att klicka på kryssikonen längst ut på sökfältet
  • En enskild sökning kan tas bort genom att klicka på “Verktygs”-ikonen med tre punkter till höger om den. När en sökning tas bort, ändras ordningen för de följande sökningarna.
  • Om du tar bort en enskild sökning som användes i en kombinerad sökning, tas även den kombinerade sökningen bort. Till exempel, om du har en kombinerad sökning S1 OCH S2 som ger S3 och du tar bort S1, tas även S3 bort från “Senaste aktiviteten”-avsnittet.

Exportera den kombinerade sökningen till ett projekt eller en mapp

  1. Logga in på ditt MyEBSCO-konto.
  2. Om du vill lägga till sökningen i ett projekt, klicka på “Verktygs”-ikonen med tre punkter till höger om sökningen och välj “Lägg till i projekt”.
  3. Du kan lägga till den i ett befintligt projekt eller skapa ett nytt.

Spara den kombinerade sökningen

  1. Logga in på ditt personliga MyEBSCO-konto om du vill spara sökningen långsiktigt.
  2. Gå till fliken “Sökhistorik” i avsnittet “Senaste aktiviteter” och välj Spara-knappen till höger om sökningen som du vill spara.
  3. I avsnittet “Sparade” på “Min översikt” kommer sökningens nummer (S1, S2 osv.) att ersättas med de använda sökorden.
  4. När sökningen har sparats, kan du ändra den kombinerade sökningen i sökhistoriken, och det påverkar inte den sparade sökningen.
  5. I sparade sökningar kan du redigera sökningens information samt granska de filter och sökalternativ som användes i de ursprungliga enskilda sökfraserna.

Redigera detaljer om en kombinerad, sparad sökning

  1. Gå till fliken “Sökningar” i avsnittet “Sparade” på “Min översikt” och klicka på “Verktygs”-ikonen med tre punkter bredvid den sökning du vill redigera.
  2. Välj “Redigera detaljer”.
  3. Du kan uppdatera sökningens namn och valfri beskrivning.
  4. Du kan visa de filter och sökalternativ som användes i de ursprungliga frågorna genom att scrolla nedåt.
  5. När du har gjort de ändringar du önskar, klicka på “Spara ändringar”.

PICOT-sökningen hjälper till att formulera den kliniska forskningsfrågan och sökstrategin innan sökningen påbörjas. Den erbjuder färdiga sökfält där man kan fylla i de olika PICOT-elementen.

PICOT-modellen konstruerar din sökfråga i fem delar:

  • Population eller problem du vill studera
  • Intervention (eller behandlingsmetod)
  • Jämförelse med en annan intervention
  • Förväntat resultat
  • Tid eller typ

Så här använder du PICOT-funktionen:

  1. Öppna Helli-ämnessökning.
  2. Klicka på PICOT-knappen ovanför sökfältet.
  3. Fyll i dina sökord i respektive fält i det nya sökfönstret.
  4. Skapa en sökfråga genom att klicka på “Lägg till i sökning”.
  5. Klicka slutligen på “Sök” för att genomföra sökningen.

Den engelska instruktionerna hittar du här.